Oreščki in suho sadje kot zelo zdrav in okusen prigrizek

Oreščki predstavljajo zelo pestro skupino, v kateri najdemo zelo veliko različnih vrst. Pri nas so med oreščki najbolj znani orehi, lešniki ter mandlji. V trgovinah pa lahko izbiramo še med številnimi drugimi vrstami kot so: indijski in brazilski oreščki, pistacija ter še mnogi drugi. Med njimi so tudi nekatere eksotične vrste, za katere na prvi pogled sploh ne bi rekli, da so to oreščki. Znano je, da se oreščki zelo dobro znajdejo v kombinacijah z različnimi vrstami suhega sadja. Tem mešanicam se ponavadi reče študentska hrana, kar pa ne pomeni, da so priljubljeni le pri študentih.

Vse več je ljudi, ki so spoznali, da so oreščki zdravi in da se jih splača uvrstiti na jedilnik. Veliko je takih, ki so se odpovedali sladkarijam in sladicam ter so raje poskrbeli za to, da so pri njih oreščki in suho sadje vedno na zalogi. Pravi gurmani prisegajo na to, da morajo biti oreščki pred zaužitjem nekoliko popraženi. Pri tem pa je treba biti še posebej pazljiv, saj se tukaj lahko zelo hitro zgodi, da jih prepražite preveč in postanejo neužitni. Ljubitelji oreščkov so že večkrat pripovedovali zgodbe o tem, kako so se jim oreščki zažgali in so jih morali vreči v smeti.

Pravilno prepraženi oreščki so veliko bolj hrustljavi in aromatični, zato se velja potruditi, da bodo vaši oreščki ravno prav prepraženi. Priporočamo vam, da jih pražite v pečici, ki jo segrejete na sto stopinj Celzija za približno osem do deset minut. Še bolje bo, če boste pri tem uporabili ventilacijsko pečico. Kaj lahko se zgodi, da bodo vaši oreščki zadišali tudi pri sosedih, ki bodo mislili, da pečete pecivo. Le vi boste vedeli, da ne gre za pecivo, temveč za zelo zdrav prigrizek in sestavino, ki jo boste uporabili za pripravo peciva brez peke, ki je veliko bolj zdravo in tudi zelo okusno.